Innerlijk kind
We hebben het allemaal; een eigen innerlijk kind. Het gaat een leven met je mee. Het innerlijk kind is jong, speels en onbevangen, maar het is ook kwetsbaar en fragiel. Soms is het bang, onzeker of verlegen. Ook kan het zich eenzaam voelen, verlaten en alleen op de wereld. Een innerlijk kind dat lijdt, heeft aandacht nodig en liefdevolle nabijheid. Hoe gaat het met jou innerlijk kind?
Tijdens het opgroeien doe je positieve en negatieve ervaringen op waardoor je bepaalde overtuigingen en/of overlevingsmechanismen kan ontwikkelen. “Ik ben niet goed genoeg” of “het is allemaal mijn (eigen) schuld” is een overtuiging die kan ontstaan als je een onveilige jeugd hebt gehad of een trauma hebt meegemaakt.
Slechts één traumatische gebeurtenis kan het innerlijk kind al beschadigen en de herinnering hieraan wordt opgeslagen in het interne “waarschuwingssysteem.”

Dit systeem herinnert het innerlijk kind eraan wanneer het “moet” vechten, vluchten of bevriezen. Het kan sporen achter laten wanneer je als kind niet in je behoeften (liefde, veiligheid, zorg) bent voorzien, op latere leeftijd kunnen hieruit angsten, verslavingen of vermijdingstactieken ontstaan. Wanneer je als volwassene niet bewust aandacht besteed aan het gekwetste innerlijk kind, dan bestaat er een kans dat deze oude pijn met de bijbehorende gedragspatronen en / of overtuigingen een rol blijven spelen.
Het kan erg pijnlijk en confronterend zijn om verbinding te maken met het verdriet of de wanhoop die je als kind ervaren hebt. Toch is het helen van het innerlijk kind de manier om weer echte veiligheid en liefde te ervaren in het hier en nu.
Maar waaraan merk je dan of je innerlijke kind om heling vraagt? Hieronder staan een paar voorbeelden:
- In relaties loop je steeds tegen dezelfde patronen aan, dit kan wijzen op een hechtingsproblematiek. Denk bijvoorbeeld aan: verlatingsangst, bindingsangst, wantrouwen of extreme geslotenheid.
- Je hebt jezelf destructieve coping mechanismen aangeleerd, om met problemen en stress om te gaan, zoals bijvoorbeeld te veel drinken, te veel of te weinig eten, alles uitstellen of zelfbeschadiging.
- Je hebt last van emotionele en / of mentale gezondheidsproblemen. Je hebt een depressie, je bent angstig, je vertoont vermijdend gedrag of het last van slapeloosheid.
- Je vindt het lastig om iemand om hulp te vragen of om hulp te accepteren. Je stelt je erg onafhankelijk op en denkt dat niemand jou nodig heeft.
- Zonder te begrijpen waarom, kun je heel geïrriteerd, boos of verdrietig zijn.
De herkenning dat het innerlijk kind heling nodig heeft, is een belangrijke stap om verder te komen en los te komen van de ervaringen uit het verleden.
Er zijn meerdere manieren van aanpak voor het helen van het innerlijk kind. Soms lukt het om zelf te doen of in andere gevallen heb je hulp nodig. Hierover meer in mijn volgende blog.